AIAPF
Submittal Instructions
Jury
Registration
Contact
2020 Exhibition
All Entries
Google Map
Display by Awards
Residential
Institutional / Educational
Commercial/Industrial/Recreational
Small Project Any Type
Urban Design / Planning
Renovation
Interior Architecture
Unbuilt
Various & Sundry
Students
Archives
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
Awards Committee
Residential
Return to List
# 831
Images Description Credits
Building Size & Cost
A new 930 sq.ft. dual retort witness crematory, plus 1,500 sq.ft. of garden and accessibility improvements. Cost: $716,000

Client Program
Design a verification crematorium whereby the user group can follow & observe the open casket’s journey from the chapel narthex to the crematory and visibly observe the cremation process.

Design Solution
The selected scheme uses heavy dashed stucco “parapet walls” to become green walls with plantings & vines and a pitched black roof system predominately hidden by the angled parapet walls to purposely distinguish it from the existing chapel. The structure’s angled walls and roof pitches reference the existing chapel angles.

The viewing galleries are sized for small groups of 4-6 or 10-12. Interior finishes are Shou Shugi Ban wood siding & ceiling, stone floors, concrete wainscots, and angular window systems. The space is meant for family contemplation during the 40-minute burn process and verification.

Northwest Elevation
Floor Plan
Cemetery View
Crematory North
North Elevation
Entry Elevation
Path from Old to New
Back Elevation
Viewing Room
Smaller View Room
Click on thumbnails to open windows with larger images.
Image




 Log in to your
Submittal Work Area
Please use the contact form, if
you encounter any problem
User Name
Password
Forgot your password